De meesten van ons maken zich er wel eens schuldig aan, voedselverspilling. We kopen vaak te veel groente en fruit. Het is best lastig om precies te kopen wat je nodig hebt, alles wat je over hebt netjes te bewaren en helemaal niks weg te gooien. Herken je dat?
Toch is voedselverspilling wel iets om serieus bij stil te staan. Het is best wel even schrikken als je hoort dat een gemiddeld huishouden in Nederland 41 kilo voedsel per persoon per jaar verspilt. Dat is niet goed voor het milieu én niet goed voor de portemonnee. En het geeft natuurlijk ook geen goed gevoel. Gelukkig kan jij er ook iets aan doen om verspilling te voorkomen.
Hoe voorkom je het weggooien van voedsel?
Eerst zetten we een aantal tips op een rij. Zo zet jij eenvoudig een aantal belangrijke stappen om minder eten weg te gooien. Het heeft vaak te maken met een goede voorbereiding en een goede planning. Nadat we de tips hebben gepresenteerd besteden we specifiek aandacht aan een heel fijn apparaat in de keuken: de blender. Wat ons betreft het beste apparaat om verspilling tegen te gaan.
6 tips om voedselverspilling tegen te gaan
1. Check eerst de voorraadkast en koelkast voordat je boodschappen gaat doen. Zo heb je een goed beeld van wat je in huis hebt en koop je niet teveel.
2. Maak een boodschappenlijst op basis van een opgesteld weekmenu. Koop alleen wat er op de lijst staat en laat je niet verleiden tot andere aankopen.
3. Kook niet meer dan nodig is. Gebruik maatbekers en bepaal de porties. Zo kook je nooit teveel en zijn de pannen na het diner gewoon helemaal leeg.
4. Bewaar alles op de juiste plek. Weet jij wat er in de koelkast of juist buiten de koelkast bewaard moet worden? Met een beetje kennis maak jij geen fouten meer en gaat jouw voedsel langer mee. Het voedingscentrum heeft bijvoorbeeld op de website een bewaarwijzer staan. Door het gebruik van deze bewaarwijzer check je gemakkelijk wat in of juist buiten de koelkast bewaard moet worden om de kwaliteit van het product het langst te behouden.
5. Combineer de houdbaarheidsdatum met het gebruik van jouw zintuigen. Op de meeste producten staat een datum, een houdbaarheidsdatum. Een THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) staat op producten die niet zo snel bederven. Je kan deze producten ook na de datum nog gewoon nog veilig eten. Gooi ze niet direct weg, maar gebruik vooral ook jouw ogen en neus om te bepalen of je de producten nog kunt eten.
6. Restjes over? Plan een diner met kleine hapjes of kijk wat je kan combineren. Er is vaak van al die restjes nog iets smakelijks te maken.
De blender, de oplossing tegen voedselverspilling
Neem het maar van ons aan. De blender is jouw grootste vriend in de keuken. Dit keukenapparaat mixt en pureert erop los. Alle soorten groenten en fruit, zacht of hard, kunnen de blender in. Echt, bijna alles is met elkaar te combineren. Je maakt niet alleen de heerlijkste smoothies, maar ook milkshakes, sappen, sauzen, tapenades, soepen, dressings en toetjes. Hou jij van snel, simpel en gezond? Alles is te maken!
Wat er ook nog in jouw koelkast of voorraadkast ligt, de kans is groot dat je er iets lekkers mee in de blender kan maken. Ga gewoon aan de slag en probeer het maar. Je wordt er steeds handiger in, gegarandeerd! Fruit of groente over en wat yoghurt of bouillon? Jij zet in no time een gezond ontbijt, een heerlijke saus of soep op tafel. Om maar even wat te noemen. Weggooien is zo verleden tijd.
Blenderrecepten en inspiratie
Lekker proberen en experimenteren dus. Maar natuurlijk is het ook handig om wat extra inspiratie op te doen. Een leuke website is dan bijvoorbeeld blenderworkshop.nl, hier vind je alle soorten blendergerechten. Of kijk eens op smulweb.nl, hier staan ook duizenden blenderrecepten op de website. Er zit ongetwijfeld veel lekkers bij.
Koop een duurzame blender
Zin om aan de slag te gaan? Wij helpen je met een overzicht van duurzame blenders die op dit moment in Nederland te koop zijn. Ze zijn er in diverse prijscategorieën en met veel verschillende mogelijkheden. Lees de informatie goed door en er zit er vast één bij die helemaal voldoet aan jouw wensen. Omdat je alle restjes voedsel gaat gebruiken zal het apparaat best vaak gebruikt worden. Een goede kwaliteit is daarom van belang. Blenders met een glazen kan zijn hittebestendig en dus ook geschikt als je warme gerechten maakt. Wil je ook harde producten blenden zoals bevroren fruit, noten of ijs? Check dan wel even of het keukenapparaat hiervoor geschikt is. Je hebt dan namelijk flink wat power nodig.
Een extra tip om verspilling tegen te gaan
We willen je tot slot nog met een extra tip wijzen op wat jij nog meer kan doen om verspilling tegen te gaan. Het is een tip die ook nog eens in je portemonnee scheelt. Benieuwd?
Supermarkten hebben te maken met grote uitdagingen als het gaat om het verspillen van voedsel. Van al het voedsel (groente, fruit en brood) komt 1.7% (in kilogram) niet bij de consument terecht. Dat is best een hoop. Zonde van het product, maar ook van alle tijd en energie die is gestopt in het productieproces. Dat vinden de supermarktketens ook, en dat is de reden waarom producten met een nog beperkte houdbaarheidsdatum worden afgeprijsd. Het loont de moeite om afgeprijsde groenten, fruit en melkproducten te kopen. Door deze producten te kopen help je te voorkomen dat ze in de afvalbak belanden. Weggooien is zonde, want al deze producten passen natuurlijk prima in jouw nieuwe manier van voedsel bereiden!
Nooit meer voedsel verspillen!
Ben jij na het lezen van dit artikel net zo enthousiast over blenden als wij zijn? Heel goed! Dan ga je nu ongetwijfeld snel (online) shoppen voor de aankoop van dit keukenapparaat, of misschien heb je er al een die je vanaf nu vaker gaat gebruiken. Met een blender kan jij én voedselverspilling tegengaan én slimme, gezonde gerechten op tafel zetten. Alle restjes in jouw kast en koelkast hebben vanaf nu een nieuwe bestemming!
- Bericht auteur:SDG Shop Nederland
- Bericht gepubliceerd op:november 24, 2021
- Berichtcategorie:SDG 13 Klimaatactie / SDG 2 Geen honger